scaling up groei formule

"Cash"

 

Heb je een constante toevoer van cash voorkeur door het bedrijf zelf gegenereerd, om de groei van je bedrijf te voeden?

Groei vraagt Cash

Je kunt het zonder een goed beleid op het gebied van mensen, strategie, en uitvoering best wel even uitzingen, zonder voldoende cash houd je het echter niet lang vol. Voor bedrijven met sterke groei doelstellingen is voldoende cash nog belangrijker. Omdat geld smelt als sneeuw voor de zon door bedrijfsgroei.

Als je een continu goede cashflow wilt nastreven, zijn er vast een aantal onderdelen binnen je bedrijf die het beste nog eens opnieuw beoordeelt kunnen worden. Hiervoor is de “cash conversie cyclus” een mooie methodiek om je cashstroom nog eens tegen het licht houden.

Opnieuw kijken naar alle cycli

Deze werkwijze laat je namelijk opnieuw kijken naar 5 onderdelen van je bedrijfsvoering kijken: de verkoopcyclus, de productie en voorraadcyclus, je leveringscyclus en de facturering en betalingscyclus.

Waar je vervolgens ook naar kunt kijken is de doorlooptijd van een proces, kun je hier tijd reduceren? Het aantal fouten wat gemaakt wordt in een cyclus kan invloed hebben en je oorspronkelijke business of verdienmodel kan wellicht verbeterd worden.

De kracht van 1

Een tweede opdracht die je jezelf of het managementteam kunt geven is de uitwerking van een methodiek die we de  “de kracht van 1” noemen.

De kracht van 1 is een methodiek om effecten op de kaspositie te berekenen, zien wat een wijzigingen betekend in een van de zeven financiële stuurt onderdelen.

Verkoopprijs, volume, kostprijs, overheadkosten, debiteurendagen, voorraaddagen en crediteurendagen.

CashFlow

Wat gebeurt er met de kaspositie als je de verkoopprijs met 1 % of 1 euro verhoogd? Kun je nog een procent van de kostprijs afkrijgen en wat betekend dit dan? Zo kunnen we alle 7 belangrijke onderdelen van de cash stroom nog opnieuw beoordelen en zien waar we slim aan doen om de kracht van 1 op in te zetten.

TIP

Tip: Laat je financiële afdeling elke dag een samenvatting maken van de bedragen die de afgelopen 24 uur het bedrijf in en uit zijn gegaan en de herkomst ervan. Zo raakt je kaspositie niet op de achtergrond en kun je snel reageren-binnen enkele dagen in plaats van binnen enkele maanden.

Wanneer je in de gaten houdt wat de herkomst is van de cashflow die elke dag door je bedrijft stroomt, krijg je tevens een goed inzicht in het financiële model van je bedrijf.

Verder praten over Scaling up?

Bezoek- en postadres

Fokkerstraat 18
2811 ER Reeuwijk

Algemeen telefoonnummer

085 0282 003