Rome werd niet in een dag gebouwd, ze bouwden wel elke dag verder.

John Heywood was een Engelse toneelschrijver die honderden jaren geleden leefde.

Tegenwoordig staat Heywood bekend om zijn gedichten, spreekwoorden en toneelstukken. Hier zijn bijvoorbeeld enkele populaire uitspraken die zijn toegeschreven aan Heywood…

“Uit het oog uit het hart.”

“Beter laat dan nooit.”

“Hoe meer zielen hoe meer vreugd.”

En er is een zin uit Heywood die vooral interessant is als het gaat om het bouwen van betere gewoonten:

“Rome werd niet in één dag gebouwd.”

Leg gewoon elke dag een steen

Doorgaans gebruiken mensen de uitdrukking ‘Rome is niet in een dag gebouwd‘ om iemand eraan te herinneren dat het veel tijd kost om iets groots te realiseren.

En het is waar. Het kost tijd – soms jaren – om een vaardigheid, handigheid of gewoonte onder de knie te krijgen. En hoewel het goed is om perspectief te houden op je droom (doelen), denk ik dat het beter is om de andere kant van dit verhaal te onthouden:

Motivatie of doorzettingsvermogen?

Rome werd niet op een dag gebouwd, maar ze legden wel elk dag nieuwe stenen en bleven dit herhalen.

Het probleem is dat het heel gemakkelijk is om het belang van het bouwen van je Romeinse rijk te overschatten en het belang van het leggen van elke volgende steen te onderschatten.

We overschatten wat we kunnen bereiken in 10 jaar en onderschatten wat we kunnen bereiken als we elke dag een stap nemen of een steen leggen.

Focus op gewoontes en routines. 

Maak het jezelf makkelijk zo makkelijk dat het gek is dat je niet aan deze nieuwe gewoonte begint. Als je meer wilt sporten start dan met hooguit 5 minuten per dag. En voeg hier elke keer dat je gaat sporten 1 minuut aan toe.

Eigenlijk is Rome gewoon het resultaat, de stenen zijn het proces. Het proces is belangrijker dan het doel. Focussen op je gewoontes en routines is belangrijker dan je zorgen maken over je resultaten.

De focus op het proces helpt je elke dag een stap te zetten.

Elke dag een baksteen leggen, dag in dag  uit & jaar in jaar uit? Dat is hoe je een imperium bouwt. Je kunt klein beginnen. Je kunt je concentreren op het elke dag kleine stappen maken op weg naar echt nieuwe gewoontes.

Je leven van vandaag is in wezen de som van je gewoontes.

Hoe in vorm of uit vorm ben je? Een resultaat van je gewoontes. Hoe gelukkig of ongelukkig ben je? Een resultaat van je gewoontes.  Hoe succesvol of niet succesvol ben je? Een resultaat van je gewoontes.

Wat je herhaaldelijk doet (d.w.z. waar je elke dag aan denkt en doet), vormt uiteindelijk de persoon die je bent, de dingen die je gelooft en de persoonlijkheid die je uitbeeldt.

Als je doel is om een boek te schrijven, dan kun je beginnen met elke dag 100 woorden te schrijven en in de 2e week schrijf je elke dag 200 woorden, en aan het einde van het jaar ben je klaar om een boek te schrijven.

Maak en plan en neem eerst kleine stapjes. 

Als je doel is om een marathon te lopen, kun je in de 1e week starten met een minuut hardlopen en een minuut rust. In de 2e week verdubbel je dit. En aan het einde van het jaar ben je aardig op weg om een marathon te kunnen lopen.

Je hoeft het doel niet in 1 keer op te bouwen,  je moet wel een manier vinden om elke dag een steen te leggen om elke dag je nieuwe gewoonte te herhalen die je elke dag een stap dichter bij je doel brengt.

Je hebt vast wel mensen in je omgeving die je willen helpen om je doel en de nieuwe gewoonte te realiseren, vraag vrienden of familie om je te steunen.

Wat wordt het nieuwe doel waar jij voor gaat??